Συνέδρια / Εκδηλώσεις

 

ΗΜΕΡΙΔΑ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗΣ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

26 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 2018

Η Ελληνική Εταιρεία Αξιολόγησης διοργανώνει ημερίδα με θέμα:

 

"Αξιολόγηση για την Ανάπτυξη: Εφαρμογή της Παγκόσμιας Ατζέντας Αξιολόγησης
σε ευρωπαϊκό και εθνικό επίπεδο"

Παρασκευή 26 Ιανουαρίου 2018, 09:00- 13:00

Δημαρχείο Θεσσαλονίκης, Βας. Γεωργίου Α’ 1, Θεσσαλονίκη
Αίθουσα Δημοτικού Συμβουλίου, 1ος όροφος

 

Η εκδήλωση απευθύνεται σε φορείς του δημόσιου και του ιδιωτικού τομέα, αλλά και ευρύτερα, σε όσους ενδιαφέρονται για την αξιολόγηση.

Στο πλαίσιο της ημερίδας, την οποία θα τιμήσουν με την παρουσία τους ο Δήμαρχος Θεσσαλονίκης κ. Γιάννης Μπουτάρης και ο Πρόεδρος της European Evaluation Society (EES) κ. Bastiaan de Laatθα πραγματοποιηθεί η επίσημη ανακοίνωση της διεξαγωγής του 13ου Συνεδρίου της EES, στη Θεσσαλονίκη, στις 1-5 Οκτωβρίου 2018.

Το αναλυτικό πρόγραμμα της ημερίδας θα αναρτηθεί σύντομα.

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με την ημερίδα, μπορείτε να επικοινωνείτε μαζί μας στην ηλεκτρονική διεύθυνση Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε., ή στο τηλέφωνο +30 6932 5486 97.

Η είσοδος είναι ελεύθερη.

Για πληροφορίες σχετικά με το συνέδριο της EES, μπορείτε να επισκεφθείτε την ιστοσελίδα www.ees2018.eu 

  


ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΠΤΥΞΗ

ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΤΗΣ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑΣ ΑΤΖΕΝΤΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ ΣΕ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΚΑΙ ΕΘΝΙΚΟ ΕΠΙΠΕΔΟ

1ο ΕΤΗΣΙΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗΣ, 12 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2017

Η αξιολόγηση ως προστιθέμενη αξία σε κρίσιμα κοινωνικά και οικονομικά ζητήματα και η συνεισφορά της στο δημόσιο και τον ιδιωτικό τομέα στην Ελλάδα, συζητήθηκαν στο 1ο ετήσιο συνέδριο της Ελληνικής Εταιρίας Αξιολόγησης (ΕΕΑ) που πραγματοποιήθηκε στις 12 Οκτωβρίου 2017 στην Τεχνόπολη του Δήμου Αθηναίων, με κεντρικό ομιλητή τον κ. Λόη Λαμπριανίδη, Γενικό Γραμματέα Στρατηγικών και Ιδιωτικών Επενδύσεων.

Επίσης, συμμετείχαν ως ομιλητές: ο Καθηγητής Οικονομικών Επιστημών, κ. Γιώργος Μέργος, ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Επιχειρήσεων Πληροφορικής και Επικοινωνιών Ελλάδος (ΣΕΠΕ), κ. Αναστάσιος Τζήκας, η Προϊσταμένη Μονάδας Συντονισμού της Αξιολόγησης των δράσεων του Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Ταμείου (ΕΚΤ), κ. Ένη Κούκουλα, από τη Μονάδα Οργάνωσης της Διαχείρισης Αναπτυξιακών Προγραμμάτων της Εθνικής Αρχής Συντονισμού του ΕΣΠΑ, ο κ. Λεονάρδος Καντσός, η Καθηγήτρια-Σύμβουλος ΕΑΠ & Αντιπρόεδρος ΕΕΑ, κ. Βίβιαν Γαλατά, ο Συντονιστής ερευνών του Εργαστηρίου Διεθνών και Ευρωπαϊκών Πολιτικών και Προγραμμάτων Ανάπτυξης του Πανεπιστημίου Πειραιώς, κ. Μανώλης Κουτουλάκης, η κ. Marianna Branco, μέλος του ΔΣ της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Αξιολόγησης, από το Γραφείο της Υπουργού Διοικητικής Ανασυγκρότησης, ο κ. Παντελής Ταγκαλάκης, η Προϊσταμένη Μονάδας Σχεδιασμού και Αξιολόγησης της Εθνικής Αρχής Συντονισμού του ΕΣΠΑ, κ. Σμαράγδα Ζησοπούλου, από το Σύνδεσμο Εταιρειών Συμβούλων Μάνατζμεντ Ελλάδος (ΣΕΣΜΑ, ΕΛΕΣΜΑ), η κ. Τίνα Ορφανίδου, και ο Γενικός Γραμματέας του Δήμου Αγίου Δημητρίου, κ. Ηλίας Σαββάκης.  Τις ενότητες του συνεδρίου συντόνισαν ο Καθηγητής Περιφερειακής Ανάπτυξης και Προγραμματισμού του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, κ. Γιώργος Μιχαηλίδης, ο Διευθυντής Ερευνών του Εθνικού Κέντρου Κοινωνικών Ερευνών, κ. Μανώλης Χρυσάκης, και ο Καθηγητής Οικονομικών & Μέλος του ΔΣ της ΕΕΑ, κ. Ιωσήφ Χασσίδ.

Το θέμα του συνεδρίου «Αξιολόγηση για την Ανάπτυξη» επεκτάθηκε γύρω από το τρίπτυχο ανάπτυξη και επενδύσεις -  διεθνής πρακτική – αντίκτυπος στην κοινωνία, ενώ τονίστηκε ιδιαίτερα από όλους τους ομιλητές, η σημασία της αξιολόγησης ως ένα αναγκαίο στοιχείο της διοίκησης και της διαχείρισης δημόσιων πολιτικών.

Ανακοινώθηκε επίσης, η διοργάνωση, στις 1-5 Οκτωβρίου 2018, στη Θεσσαλονίκη, του συνεδρίου της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Αξιολόγησης, με θέμα τη συμβολή της αξιολόγησης στην ενδυνάμωση της κοινωνίας, μετά από μια δεκαετία κρίσεων και αλλαγών, θετικών και αρνητικών, τις οποίες καλούμαστε πλέον να διαχειριστούμε σε μια Ευρώπη που αλλάζει.

Η Πρόεδρος της ΕΕΑ, κ. Δήμητρα Ιωάννου, στο πλαίσιο του χαιρετισμού που απηύθυνε, τόνισε ότι «το όραμα της ΕΕΑ είναι να συμβάλει στη βελτίωση των δημόσιων πολιτικών, υπό την έννοια της στοχοθεσίας και της διασφάλισης της αποτελεσματικότητάς τους». 

conference

 

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ ΟΜΙΛΗΤΩΝ

1η ΕΝΟΤΗΤΑ - Αξιολόγηση για την ανάπτυξη στην Ελλάδα

2η ΕΝΟΤΗΤΑ - Εφαρμόζοντας την «Παγκόσμια Ατζέντα» για την Αξιολόγηση 2016-2020 σε μία Ευρώπη που αλλάζει

3η ΕΝΟΤΗΤΑ - Πώς μπορεί η αξιολόγηση να συμβάλλει στην ενδυνάμωση της κοινωνίας;

 

PA120008

PA120098 PA120127 PA120253 PA120416 PA120417 PA120492 PA120627

PA120676 PA120742 PA120770 PA120866 PA120969 PA121081 PA121303 

PA121105 PA121258 PA121349 PA121352 PA121417 Η ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ ΩΣ ΜΕΘΟΔΟΣ ΔΙΑΜΟΡΦΩΣΗΣ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ

ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΣΤΡΟΓΓΥΛΗΣ ΤΡΑΠΕΖΗΣ, ΠΕΜΠΤΗ 24 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2016

Η αξιολόγηση ως μέθοδος διαμόρφωσης δημόσιας πολιτικής, αποτέλεσε το αντικείμενο συζήτησης στρογγυλής τραπέζης, η οποία πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη 24 Νοεμβρίου, στο κτήριο «Κωστής Παλαμάς», στην Αθήνα, με κεντρικό ομιλητή τον Αναστάσιο Μπουγά, αξιωματούχο της γενικής διεύθυνσης Περιφερειακής Πολιτικής της Ε.Ε. Το πάνελ αποτελείτο από τον καθηγητή Οικονομικών Επιστημών (Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών) Γιώργο Μέργο, τον καθηγητή Περιφερειακής Ανάπτυξης και Προγραμματισμού (Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης) Γιώργο Μιχαηλίδη και τον Γιάννη Φίρμπα, Γενικό διευθυντή της Εθνικής Αρχής Συντονισμού ΕΣΠΑ. Τη συζήτηση συντόνισε ο γενικός διευθυντής της «Ναυτεμπορικής», Γιάννης Περλεπές, και προλόγισε η πρόεδρος της ΕΕΑ Δήμητρα Ιωάννου, η οποία αναφέρθηκε στην ιστορία της ΕΕΑ, τις προοπτικές της και τους στόχους της.

24 11 2016

Το γενικό συμπέρασμα της συζήτησης ήταν ότι η επιλογή δημόσιων πολιτικών για την αντιμετώπιση των κοινωνικών, οικονομικών και πολιτικών προκλήσεων, απαιτεί την ανάπτυξη κατάλληλων μεθόδων μελέτης και προετοιμασίας των μέτρων πολιτικής, καθώς και αποτίμησης των αποτελεσμάτων τους. 

Στη συζήτηση τονίσθηκε ότι η αξιολόγηση αποτελεί διεθνώς, βασική επιστημονική μέθοδο βελτίωσης της αποτελεσματικότητας της δημόσιας πολιτικής, αναδεικνύοντας με επιστημονική πληρότητα τα αποτελέσματα από την εφαρμογή της και ενισχύοντας τη λήψη τεκμηριωμένων αποφάσεων μέσω της συστηματικής και αντικειμενικής αποτίμησης του βαθμού επίτευξης των στόχων. Επίσης, αναφέρθηκε από τους ομιλητές, ότι η διεθνής πρακτική έχει αναδείξει την αξιολόγηση σε πυρήνα της εφαρμοσμένης δημόσιας πολιτικής και σε ουσιαστικό σκέλος της διακυβέρνησης και της διαμόρφωσης αναπτυξιακών πολιτικών, ως μέσο βελτίωσης της διοίκησης, των θεσμών και της αποτελεσματικότητάς τους.

Από τη συζήτηση αναδείχθηκε μεταξύ άλλων η ανάγκη βελτίωσης της αποτελεσματικότητας των συστημάτων διακυβέρνησης και προώθησης της δημοκρατικής διαδικασίας μέσω των επιστημονικά τεκμηριωμένων αξιολογήσεων, οι οποίες έχουν τη δυνατότητα να παρέχουν ουσιαστική πληροφόρηση για τη λήψη αποφάσεων, ενδυναμώνοντας τη φωνή των πολλών και συμβάλλοντας στη δημιουργία συναίνεσης και κοινωνικής συνοχής. 

Τονίσθηκε δε ότι παρά την παρεξηγημένη κατά καιρούς έννοια, η αξιολόγηση αποτελεί σημαντικό εργαλείο καλής διακυβέρνησης, γιατί ως μέθοδος και διαδικασία, ενδυναμώνει την εμπιστοσύνη στη διοίκηση, δημιουργεί υπεύθυνους πολίτες, και ενισχύει το δεσμό κράτους και πολίτη.

Στο πλαίσιο αυτό, οι δράσεις της Ελληνικής Εταιρείας Αξιολόγησης έχουν ως στόχο να βελτιώσουν την ποιότητα των αξιολογήσεων και να δώσουν βήμα στο δημόσιο διάλογο για μια ουσιαστική βελτίωση της διαδικασίας λήψης αποφάσεων και εφαρμογής των μεταρρυθμίσεων.

 IMG 20161124 181740IMG 20161124 195414 1 IMG 20161124 200434   ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗΣ

7 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2015

sinedrio123

Η εκδήλωση παρουσίασης της Ελληνικής Εταιρείας Αξιολόγησης διοργανώθηκε στην Αθήνα με στόχο την παρουσίαση της ΕΕΑ, την επισήμανση της λειτουργίας της αξιολόγησης ως μοχλού ανάπτυξης και την ενημέρωση όλων των ενδιαφερομένων φορέων και αξιολογητών - σε εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο - σχετικώς με τους στόχους και τις δραστηριότητες της ΕΕΑ.

Σε διεθνές επίπεδο, τo 2015 έχει ανακηρυχθεί ως «Διεθνές Έτος Αξιολόγησης». Στόχος της εκδήλωσης και της συζήτησης στρογγυλής τραπέζης που πραγματοποιήθηκε ήταν να προσφέρει το έναυσμα για ένα διάλογο μεταξύ εμπειρογνωμόνων και φορέων άσκησης αναπτυξιακής πολιτικής στην Ελλάδα, σχετικώς με τους τρόπους με τους οποίους η αξιολόγηση στον δημόσιο και τον ιδιωτικό τομέα μπορεί να συνεισφέρει στην αναπτυξιακή διαδικασία.

Στη συζήτηση στρογγυλής τραπέζης με θέμα «Ο ρόλος της ΕΕΑ ως πρόκληση για τη δημιουργία μιας κουλτούρας εφαρμογής της πολιτικής ανάπτυξης βασισμένης σε αντικειμενικά ευρήματα (evidence based policy making)» συμμετείχαν δημόσιοι λειτουργοί, εκπρόσωποι υπηρεσιών αξιολόγησης, ακαδημαϊκοί και ερευνητές που ενεργοποιούνται στον τομέα της αξιολόγησης σε ευρωπαϊκό και εθνικό επίπεδο.

Η εκδήλωση πραγαματοποιήθηκε την Τετάρτη 7 Οκτωβρίου 2015 στο Αμφιθέατρο του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών (Β. Κωνσταντίνου 48, Αθήνα). 

Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να επικοινωνείτε μαζί μας στην ηλεκτρονική διεύθυνση Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε. ή στο τηλέφωνο 210 3253 576.

 παρουσίαση της ΕΕΑ

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ ΟΜΙΛΗΤΩΝ

Παρουσίαση της Ελληνικής Εταιρείας Αξιολόγησης 

Η εξαιρετική σημασία για την ανάπτυξη της Aξιολόγησης όλων των πολιτικών στη βάση αντικειμενικών ευρυμάτων

Η αξιολόγηση κατά την προγραμματική περίοδο 2014-2020 

Η Αξιολόγηση ως μέσο προώθησης αποτελεσματικών πολιτικών και ενθάρρυνσης της δημόσιας συμμετοχής